Overgriper dømt til 16 års fengsel - ofre tilkjent 18,5 mill. i erstatning

En 27 år gammel mann er dømt til 16 års fengsel i saken, som omfatter overgrep mot 268 gutter. Ofrene er tilkjent en samlet oppreisning på ca. kr 18,5 millioner.

01.07.2019
Christian Lundin, bistandsadvokat Ness Lundin
ENORMT OMFANG: En fotballdommer (27) er dømt for overgrep mot 268 gutter. Advokat Christian Lundin har vært koordinerende bistandsadvokat saken, som er den største overgrepssaken hittil i Norge: Foto: Michaela Klouda / Faksimiler: NRK og Dagbladet 28.06.2019

– Saken savner sidestykke, slår tingretten fast.

Saken har vakt oppsikt nasjonalt og internasjonalt. 30. juni skrev New York Times om saken.

Dommen falt i Nedre Romerike tingrett fredag ettermiddag. Straffen var i tråd med aktor Per Egil Volledals påstand.

– Det er etter hva jeg kjenner til, den høyeste oppreisning som noen gang har blitt tilkjent i en dom i slik sak, sier Christian Lundin, som fungerte som koordinerende bistandsadvokat i saken, i tillegg til å være bistandsadvokat for 50 av de fornærmede guttene.

– Dommen, særlig utmålingen av oppreisningen, vil nå bli grundig gjennomgått sammen med de andre oppnevnte bistandsadvokatene, sier han.

27-åringen fra Akershus lurte guttene via chatteapper hvor mannen skal ha skjult seg bak aliaset «Sandra» og «Henriette». Den tidligere fotballdommeren fikk guttene til å sende bilde- og videomateriale av seg selv. Videre og truet og presset han på en usedvanlig grov måte, ofrene til å fortsette å sende krenkende materiale.

– Oppreisningen vil aldri kompensere fullt ut for de overgrepene ofrene har blitt utsatt for, men er et lite plaster på et stort sår for hver av de unge guttene, sier advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin.

I tiltalen er 268 av ofrene navngitt, men totalt har politiet sporet opp 458 fornærmede. Det er 372 ofre i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. De fornærmede var i alderen 9 til 18 år da overgrepene skjedde. Hovedsakelig er det snakk om gutter i alderen 12 til 15 år.

De fleste av overgrepene ble begått via Internett, men flere av guttene møtte også mannen fysisk. Han var tiltalt for voldtekt av 15 gutter.

Påtalemyndigheten mener at fotballdommeren forgrep seg mot flere hundre unge gutter via chatteforum – nærmest ukentlig i 2,5 år, skriver vg.no.

Politiet har gjort omfattende og grundig etterforskningsarbeid av saken i over to år, og har beslaglagt store mengder bevismateriale i saken.

Begikk nye overgrep

Mannen ble pågrepet i 2016, men ble løslatt etter kort tid. Han skal ha begått nye overgrep etter løslatelsen og ble pågrepet på nytt. Siden har han sittet varetektsfengslet fram til rettssaken.

27-åringen erkjente helt eller delvis straffskyld på flere av punktene i den 80 sider lange tiltalen, men nektet straffskyld på noen av punktene.

1,1 millioner meldinger beslaglagt

Politiet avdekket kontakt mellom mannen og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år, skriver Dagbladet.

Forsvarer Gunhild Lærum og klienten vil nå lese gjennom dommen, og ta stilling til om de skal anke avgjørelsen eller ikke.

Mange foreldre vet ikke

Tingretten påpekte at det er snakk om svært sårbare ofre. Guttene har hatt store psykiske problemer i etterkant av overgrepene.

Et stort antall foreldre aner ikke at sønnene deres er utsatt for overgrep, fordi at de ikke tør å si fra. Så langt har bare to av guttene anmeldt fotballdommeren.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


Relaterte saker