- De unge guttene er lurt, truet og presset på en usedvanlig grov måte

Advokat Christian Lundin er oppnevnt som koordinerende bistandsadvokat i den største overgrepssaken hittil i Norge: En fotballdommer (26) er tiltalt for overgrep mot rundt 300 gutter. Mange av foreldrene er intetanende om overgrepene.

23.11.2018
Advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin koordinerer arbeidet for i alt 11 oppnevnte bistandsadvokater i saken.

BISTÅR: Advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin koordinerer arbeidet for i alt 11 oppnevnte bistandsadvokater i saken. Foto: KJETIL MURI SKARSTEIN

Lundin er i tillegg oppnevnt som bistandsadvokat for nær 50 av guttene i saken. Fotballdommeren i 20-årene er tiltalt for nettovergrep mot rundt 300 gutter og unge menn i alderen 12 til 18 år. Noen møtte han også fysisk.

– De unge guttene i denne saken er lokket, lurt, truet og presset på en usedvanlig utspekulert og grov måte. Saken mangler sidestykke i norsk rettshistorie, sier advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin.

Ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull er dette den mest omfattende overgrepssaken i Norges historie. Politiet har gjort omfattende og grundig etterforskningsarbeid av saken i over to år. I tillegg er det gitt en straffereaksjon i form av prosessøkonomiske påtaleunnlatelser for seksuelle straffbare forhold begått av mannen mot ytterligere ca. 160 unge gutter.

Tiltalen gjelder i hovedsak overgrep begått via Internett, men flere av guttene møtte også mannen fysisk. Politiet har beslaglagt store mengder bevismateriale, blant annet filmer, bilder og chatsamtaler.

– Guttene har blir lurt på en meget utspekulert måte ved at de trodde at de hadde kontakt med en jente. Deretter ble de presset og truet til å begå grove handlinger. Mange av dem sliter med voldsom skyldfølelse, og har store problemer med det som har skjedd. Det de har opplevd er veldig tabubelagt, sier han.

Christian Lundin koordinerer arbeidet for i alt 11 oppnevnte bistandsadvokater. De fornærmede er fra Norge og Norden. I en rekke punkter i tiltalen står det at handlingen er gjort under særdeles skjerpende omstendigheter og at handlingene er utført på en krenkende måte.

Mange foreldre aner ikke

Også i 2017 var Christian Lundin koordinerende bistandsadvokat for alle de fornærmede i saken, hvor en 27 år gammel mann var tiltalt for overgrep mot 53 jenter i alderen 12 til 18 år. Tiltalte ble av Borgarting lagmannsrett dømt til 17 års fengsel for voldtekt og nettovergrep. Saken har flere likhetstrekk som overgrepssaken mot de 300 guttene.

Et stort antall foreldre aner ikke at sønnene deres er utsatt for overgrep, fordi at de ikke tør å si fra. Så langt har bare to av de rundt 300 guttene anmeldt fotballdommeren.

– Guttene har blitt med på handlingene, som de siden har angret på. De er kjempeflaue og veldig redde for at venner eller foreldre skal få vite at de har blitt lurt.  Det er bare én gutt som har klart å fortelle om det til foreldrene.  I det andre tilfellet oppdaget moren det, sier Lundin.

Traff gutter via chatte-apper

Fotballdommeren skal ha lurt guttene via chatte-apper hvor mannen skal ha skjult seg bak aliaset «Sandra» og «Henriette». Han skal ha fått dem til å sende bilde- og videomateriale av seg selv. Deretter skal han ha truet guttene til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder. I noen tilfeller møtte mannen de unge guttene, hvor han er tiltalt for å ha begått seksuelle overgrep.

Fotballdommeren som har sittet i varetekt siden høsten 2016, og er nå plassert ved Ila fengsel. Han erkjenner de faktiske forholdene.

26-åringen er tiltalt for voldtekt av 15 gutter.

Saken skal opp for Nedre Romerike tingrett 22. januar og skal i utgangspunktet pågå i åtte måneder, til og med september.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

Relaterte saker