- Enormt omfang og brutale handlinger

– Dette er den største overgrepssaken som har blitt avdekket noensinne (i Norge), med et enormt omfang og brutale handlinger, sier bistandsadvokat Christian Lundin til The New York Times. Lørdag skrev avisen om saken hvor en fotballdommer (26) er tiltalt for overgrep av rundt 300 gutter.

26.11.2018
New York Times 24.11.18 - Intervju med bistandsadvokat Christian Lundin

FAKSIMILE 24.11.18: The New York Times er blant verdens største mediehus. Lørdag skrev avisen om overgrepssaken mot 300 unge gutter i Norge og Norden.

Nyhetsartikkelen har overskriften: «A Case of Catfishing, Blackmail and Sexual Abuse Rattles Norway». Uttrykket «catfishing» betyr å surfe eller operere på sosiale medier og nettsteder under falskt profil.

Les hele saken i New York Times her.

– Guttene har blir lurt på en meget utspekulert måte ved at de trodde at de hadde kontakt med en jente. Deretter ble de presset og truet til å begå grove handlinger. Mange av dem sliter med voldsom skyldfølelse, og har store problemer med det som har skjedd, sier advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin.

Lundin koordinerer arbeidet for i alt 11 oppnevnte bistandsadvokater i saken. Han er i tillegg oppnevnt som bistandsadvokat for nær 50 av guttene i saken.

26-åringen utga seg for å være en tenåringsjente online, og er tiltalt for nettovergrep mot rundt 300 gutter og unge menn i alderen 12 til 18 år. Noen møtte han også fysisk. Mange av foreldrene aner ikke at sønnene er ofre. Mannen erkjenner de faktiske forholdene.

Han skal ha lurt guttene via chatte-apper hvor han utga seg å være «Sandra» eller «Henriette». Tiltalte skal ha fått guttene til å sende bilde- og videomateriale av seg selv. Deretter skal han ha truet dem til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder – hvis ikke truet han med å offentliggjøre bildematerialet på YouTube, skriver The New York Times. En ung gutt skal ha blitt truet til å sende 91 videoer, ifølge tiltalebeslutningen.

Det lyktes ikke The New York Times å få kommentar fra mannens forsvarere. Advokat Gunhild Lærum har uttalt seg om saken til Varingen at tiltalte er veldig preget.

– Han har levd et dobbeltliv. I tillegg til det vanlige livet, har han levd et ulovlig liv på nett. Han har hatt et avhengighetsforhold til denne nettverdenen, sier Lærum til Varingen.

The New York Times skriver at antallet overgrep økter i takt med at flere unge har smarttelefoner og tilgang på Internett. Tall fra SSB viser at antallet politianmeldte saker om seksuelle overgrep mot barn under 16 år økte fra 227 til 833 fra 2004 til 2017 i Norge. Statsadvokaten mener at sakens store omfang var mulig på grunn av at overgriperen hadde tilgang til guttene via Internett.

Statsadvokat Guro Hansson Bull opplyser til avisen at tiltalte har møtt 20 av de unge guttene fysisk. 26-åringen er tiltalt for voldtekt av 15 gutter.

De fornærmede er fra Norge og Norden. I en rekke punkter i tiltalen står det at handlingen er gjort under særdeles skjerpende omstendigheter og at handlingene er utført på en krenkende måte.

Saken skal opp for Nedre Romerike tingrett 22. januar og skal i utgangspunktet pågå i åtte måneder, til og med september.

 

FAKSIMILE 24.11.18. Intervju med bistandsadvokat Christian Lundin

FAKSIMILE 24.11.18.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

Relaterte saker