Terrorofre får maks 3,1 millioner i erstatning

Statens regler begrenser utbetalingen til de hardest skadede terrorofrene etter 22. juli.

22.09.2011

De hardest remmede terrorofrene kan trolig bli tilkjent mer enn ti millioner kroner i erstatning av retten, men bli sittende igjen med 3,1 millioner kroner.

Det er det maksimale beløpet loven tillater Kontoret for Voldsoffererstatning å utbetale. Alle ofre som tilkjennes mer enn maksbeløpet, vil selv måtte kreve inn det overstigende beløpet fra gjerningsmannen Anders Behring Breivik.

Både Justisdepartementet og justiskomiteen på Stortinget er tidligere gjort kjent med problemene med dette taket i utbetalingen kan skape for noen få hardt rammede voldsofre. Det foreligger ingen planer om spesialordninger eller heving av utbetalingsbegrensningen i forbindelse med terrorangrepet.

 

– Med den typen skader som man hører om etter terrorangrepet, skal det ikke mye til før erstatningene for noen av ofrene overstiger 3,1 millioner kroner. Taket på utbetaling vil ramme de få dette gjelder hardt og bør fjernes, sier advokat Jan Gunnar Ness, i advokatfirmaet Ness Lundin.

 

Firmaet er spesialisert på erstatningsrett og representerer 50 ofre i saken. Blant dem er etterlatte etter personer som ble drept, men ingen av de hardest skadede. Landsforeningen for trafikkskadde som også fronter andre typer personskader, har i flere år jobbet for å få politisk gehør for hvordan taket på 40 G rammer hardt skadede voldsofre. Senest i vår la seniorrådgiver Per Oretorp fram problemstillingen i en høring for Stortingets justiskomité. Landsforeningen orienterte også justisminister Knut Storberget om problemene både i møte og i brevs form i 2006.

 

Les hele artikkelen her.

Relaterte saker