Historisk streng straff: Prøvde å begå selvmord, drepte småbarnsfar i møtende bil

En ung mann ville ende livet sitt på E18, men endte opp som drapsmann. I bilen han smalt inn i, omkom en småbarnsfar foran øyene på familien.

26.03.2019
Advokat Christian Lundin, Advokatfirmaet Ness Lundin
FAMILIENS ADVOKAT: Advokat og partner Christian Lundin representerte familien til den omkomne småbarnsfaren.

Nå er 22-åringen dømt til 16 års fengsel. Det er den strengeste dommen som noen gang er gitt i Norge for et bildrap.

Etter å ha fyllekjørt i feil kjøreretning i nesten tre kilometer i tåke og dårlig sikt, var det første han møtte en personbil med fem personer natt til 1. nyttårsdag i fjor på E18 i Larvik.

Mor, far og tre barn var på vei hjem til Skien da bilen med mannen som prøvde å begå selvmord, krasjet inn i dem med en Toyota varebil. Familiefaren (47) mistet livet i den voldsomme kollisjonen.

Det ene barnet og moren fikk alvorlige skader. Også mannen som kjørte på dem, ble innlagt på sykehus etter dødsulykken.

Noen timer senere ble den nå 22 år gamle bilisten siktet for forsettlig bildrap. Til politiet forklarte mannen at han hadde forårsaket ulykken, da han forsøkte å ta sitt eget liv.

I Larvik tingrett ble han i oktober dømt til 16 års ubetinget fengsel, men anket. Tirsdag 19. mars opprettholdt Agder lagmannsrett fengselsstraffen fra tingretten.

Har du spørsmål i din erstatningssak? Spør advokaten her.

Fikk historisk streng straff

Dommen er den strengeste som noen gang er gitt i Norge for et bildrap. Det finnes ingen sammenlignbar rettspraksis der en bilist som ønsker å ta sitt liv, overlever, for så å bli tiltalt for forsettlig drap på et tilfeldig offer.

En tydelig preget 22-åring vitnet i Agder lagmannsrett i Skien. Han forklarte at han fortsatt har selvmordstanker i fengselet, og at han husker minimalt fra natten kollisjonen skjedde, hvor promillen hans ble målt til 1,32.

I lagmannsretten husket han lysene fra den møtende bilen med familien på fem. 22-åringen forklarte at bare ville ta livet av seg selv, og at hans mål var å kræsje i «noe annet enn en annen bil».

– Burde ha svingt unna

I lagmannsretten skildret enken sekundene før de ble påkjørt, og ektemannen drept.

– Mannen min bremset, tutet, og blinket med lysene. Men vi så bare lys, og de kom rett mot oss. Mannen min forsøkte å svinge unna, men lysene kom etter oss, fortalte kvinnen.

De var på vei hjem fra Gardermoen etter en ferietur på Gran Canaria ulykkesnatten. De var få minutter fra hjemmet sitt, da varebilen kom kjørende i høy hastighet mot dem.

Enken sa i retten at tiltalte kunne og burde ha svingt unna. Hun satt i baksetet og trykket de to minste barna inntil seg – og hadde også armen rundt sønnen, da bilen traff dem med så voldsom kraft at bilen deres ble fullstendig knust.

Ektemannen ble momentant drept. Kona og parets datter (5) ble livstruende skadet. Sønnene på 11 måneder og syv år kom fra ulykken med mindre skader.

Tragedie

Enken lå to måneder på sykehus før hun kom hjem til Skien i rullestol. Hun ble hun varig invalidisert etter ulykken. Familiens advokat Christian Lundin mener at det bare var flaks at ikke flere ble drept.

– Dette er en ubegripelig grov handling hvor en hel familie er lagt i grus. Det vil ta tid før moren klarer å ta seg av barna uten hjelp, sier advokat og partner Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin.

Oppreisningserstatningen til de etterlatte ble økte fra tingretten til lagmannsretten, fra 1.750.000 kroner til 1.950.000 kroner.

– De etterlatte er tilfreds med at oppreisningen ble økt. Men normen for oppreisningen som etterlatte ved forsettlige drap får, burde vært fraveket fordi det var en planlagt handling fra tiltaltes side og handlingens grovhet, sier Lundin.

Tre stemte for 18 års fengsel

Ulykkesgruppen i Statens vegvesen beregnet ulykkesbilens hastighet til over 130 km/t, mens familiebilen kjørte i maks 30 km/t.

Agder lagmannsrett fant ingen formildende omstendigheter for den hensynsløse kjøringen, skriver Aftenposten. Tre av de fem meddommerne stemte for 18 års ubetinget fengsel. Fagdommerne og to meddommere mente 16 års ubetinget fengsel var straff nok.

Lagmannsretten la i skjerpende retning vekt på at de fornærmede var tilfeldige ofre som ikke hadde noen mulighet til å slippe unna. Tiltalte er dømt til å erstatte selskapets tap.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

 

Relaterte saker