22. juli-offer mister 155 000 kr fordi han ikke er ansatt i staten

22. juli-offeret Bekir Güvenc (32) får redusert erstatningen, fordi han «bare gikk forbi» da det smalt – og ikke er ansatt i Regjeringskvartalet.

07.03.2013

Güvenc ble liggende i en pøl av blod på fortauet, mens det regnet PC-er og kontormøbler.

Det ble ført pilotsaker for Erstatningsnemnda for voldsofre for å finne frem til nivået for oppreisningen. Så ble det satt opp konkrete satser til for oppreisning til terrorofrene.

** Ifølge tabellen skal Bekir har 200000 kroner i oppreisning, da han er i gruppen «lettere skadet». Denne uken fikk en person, som ble lettere skadet på jobb i et bygg i Regjeringskvartalet, 200000 kroner i oppreisning.
** Men Bekir Güvenc får bare 45000 kroner, altså 155000 mindre, av Kontoret for voldsoffererstatning. Årsak: Han ikke er ansatt i Regjeringskvartalet.

Advokat Christian Lundin ledet Pilotsaksprosjektet. Ifølge ham skal ikke ha noe å si om du er statsansatt eller ikke, for å få full oppreisning.

– Når det er på det rene at han var i kjerneområdet for angrepet, og skal ha erstatning, høres 45000 kroner veldig lavt ut. Jeg har ikke sett vedtaket, men det er uheldig hvis de har begynt å nyansere mellom skadede, og dermed beveger seg bort fra hele intensjonen med pilotsakene. Dette er oppsiktsvekkende, sier Lundin.

Lundin understreker:

– Det skal ikke ha noe å si om du er ansatt eller ikke. Da blir det jo en særbehandling av dem som er ansatt i Staten, kontra dem som var tilfeldig forbipasserende. Tvert imot var hele hensikten med pilotsaksprosjektet å unngå forskjellsbehandling.

Les hele artikkelen i VG her.

Relaterte saker