Høyesterett vurderer slalåmkjørers ansvar etter påkjørsel i skibakken

Snart avgjør Høyesterett om en 17-åring var uaktsom, da han kjørte på og skadet en 10-åring i alpinbakken.

04.03.2019
Advokat og partner i Advokatfirmaet Ness Lundin, Tom Sørum, var bistandsadvokat for jenta som ble påkjørt i bakken. (Illustrasjonsfoto)
SNART AVGJORT: Tom Sørum er bistandsadvokat til jenta som ble tilkjent 75.000 kroner i oppreisning i Agder lagmannsrett etter at hun ble påkjørt og alvorlig skadet i slalåmbakken. Saken ble anket, og var oppe i Høyesterett 26. januar. (Illustrasjonsfoto)

En tenåringsgutt lettet fra bakken over et heng og kjørte på en liten jente, som pådro seg en alvorlig personskade. 26. februar var saken oppe i Høyesterett. Dommen vil klargjøre hvem som må bære ansvaret når ulykker skjer i slalåmbakken.

Retten tar stilling til aktsomhetsnormen etter straffeloven § 280 ved slalåmkjøring. Det er også spørsmål om oppreisingserstatning til den skadde jenta. Et sentralt spørsmål er hvorvidt slalåmkjøreren kjørte uforsvarlig fort eller ikke.

– Vi mener at det foreligger grov uaktsomhet og grunnlag for oppreisning til jenta, sier bistandsadvokat Tom Sørum, advokat og partner i Advokatfirmaet Ness Lundin.
Høyesteretts avgjørelse får prinsipiell betydning når det gjelder krav til folk som kjører slalåm på fritiden, eller oppholder seg i en alpinbakke. Dommen får også betydning for dem som driver skianlegg i forhold til sikkerheten i bakken.

Februar 2017 kom den da 17 år gamle gutten i høy fart over et heng i skibakken. Gutten lettet ufrivillig da han kom over kanten, og først da så han jenta som sto stille under henget. Han klarte ikke å unngå et kraftig sammenstøt, og ble selv skadet.

Jenta fikk knust høyre lårben, brudd i kne og skinneben og har blitt operert flere ganger siden ulykken.  Hun lever i dag med store skader som hemmer henne mye i hverdagen.

Legeerklæringen sier at sammenstøtet kunne ha tatt livet av jenta dersom slalåmkjøreren hadde truffet henne et annet sted enn i foten.

– Jeg mener at man ikke kan akseptere verken å bli drept eller invalidisert for livet bare fordi at man oppholder seg i ei blå løype på et lite familieskianlegg, sier moren til jenta til NRK.

Hun var på ferie med familien på Gautefall i Drangedal, og var på skiskole dagen hun ble påkjørt.

FLERE FRITIDSULYKKER I HØYESTERETT

Dette er fjerde gang på et år, at Høyesterett behandler en sak om risiko ved fritidsaktiviteter.

Les mer: Høyesterett klargjør ansvaret ved fritidsulykker

I to rettsinstanser er den i dag 19 år gamle mannen blitt dømt for uaktsom kjøring.

To sentrale vitner og en sakkyndig vurderte alle at farten var altfor høy. Kameraten som kjørte sammen med ham, mente derimot at de hadde god kontroll på kjøringen.

Slalåmkjøreren ble først dømt i Nedre Telemark tingrett, men han anket saken. Den unge mannen erkjente seg ikke straffskyldig for forholdet. Han mener selv han ikke kjørte raskere enn han kunne håndtere, og påpeker at henget ikke var merket.

LAGMANNSRETTEN: – GROVT UAKTSOM

I lagmannsretten var dommen 18 dagers fengsel på vilkår og 75.000 kroner i erstatning til jenta. Mannen uttalte i retten at han fremdeles kjører på samme måte som før, og at han ikke kan komme på noe han kunne ha gjort annerledes.

Flertallet i lagmannsretten slo imidlertid fast at slalåmkjøreren var grovt uaktsom da han ikke la inn i beregningen at det kunne være noen nedenfor henget, og at han ikke kjente traseen godt nok til å holde høy fart. Rettens flertall var ikke i tvil om at det var denne kjøringen som forårsaket personskaden.

Har du blitt skadet, og lurer på om du har krav på erstatning?


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

 

Relaterte saker

  • Må man betale skatt av erstatning etter en personskade?

  • Får erstatning etter at håndballmål veltet