Forbrukerrådet krever at "kakao-saken" vurderes på nytt

Fire gutter i niårsalderen ble 18. september i fjor sendt til sykehus med skader på øynene, etter at en boks med kakao skal ha eksplodert på en SFO-utflukt.

Tre av guttene fikk alvorlige øyeskader, mens den fjerde ble sendt hjem fra sykehus.

06.02.2014
Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) konkluderte med at kakaoboksen var merket med bruksanvisning og at ulykken skjedde fordi denne ikke ble fulgt. Forbrukerrådet derimot, er uenige.
– DSB har konkludert med at det har skjedd en brukerfeil, men vår konklusjon er at det ikke er påført noen informasjon på boksen om at brukeren skal være forsiktig. Det er viktig å ta hensyn til produktet i seg selv og informasjonen som er påført, i en slik konklusjon. Mangelfull informasjon tilsier sikkerhetsmangler ved produktet. Denne kakaoboksen ble solgt uten informasjon om eventuell fare, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord til Dagbladet.
De fire guttene skal ha slitt med å åpne boksen, og dermed slått den mot noe da den eksploderte. Et poeng Forbrukerrådet tar opp er at dette ikke ble advart mot på boksen.
– Vi kan ikke se at barna i denne saken har opptrådt på annen måte enn det som må tas høyde for. Det som skjedde var at ringen man åpner boksen med knakk, og guttene prøvde å åpne den på andre måter. Men det var ingen informasjon som sa at dette var et produkt du skulle være forsiktig med, sier Instefjord.
Forbrukerrådet oppfordrer nå DSB om å foreta en ny vurdering av produktet.
Les hele artikkelen i Dagbladet her.

Relaterte saker

  • Må man betale skatt av erstatning etter en personskade?

  • Ny dom i pasientskadesak - 70 % økning i erstatning