Ingen vil bli dommer i Høyesterett

I mai annonserte Høyesterett etter en ny dommer. Men ingen har søkt på stillingen. Det vekker oppsikt i advokatmiljøet. Ifølge Advokatbladet er utlysningen utsatt til februar-mars neste år.

24.12.2013

Det er en gåte for meg at folk ikke står i kø for å søke.

Direktør Gunnar Bergby i Høyesterett

– Hvis ikke vi får fullgode søkere, besetter vi ikke stillingen, rett og slett. Det skaper praktiske problemer for oss, men vi kan ikke anbefale regjeringen noen som ikke er fullgodt kvalifisert til jobben, sier høyesterettsjustitiarius Tore Schei til VG.

Både han og andre dommere synes der er merkelig at ingen har søkt, og peker på at dette er kremen av jobber man kan få som jurist i Norge.
– Det er en gåte for meg at folk ikke står i kø for å søke, sier direktør Gunnar Bergby i Høyesterett.
Schei tror at de økonomiske vilkårene kan være en av årsakene og mener at disse ikke har blitt bedre for høyesterettsdommere de siste årene.
Advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin tror at frykten for å tape prestisje hvis man søker og ikke får jobben kan spille inn.
– Det er flinke advokater som har søkt på høyesterettsdommerstilling tidligere, og ikke fått den, og opplevd at det har heftet ved dem resten av karrieren, sier han.

Les mer om saken i VG, Hegnar Online og Dagbladet.

Relaterte saker

  • Ny dom fra Høyesterett om beviskrav og årsakssammenheng ved yrkessykdom

  • To nye Ness Lundin-saker til Høyesterett