Hårfin grense for yrkesskade

Høyesterett har den siste måneden i tre saker tatt stilling til hva som må til for at en sykdom eller skade er en yrkesskade.

07.01.2012

Mandag før jul kom meldingen om at en vogntogsjåfør som på en jobbtur i 2004, ble stukket av en belgisk mygg, i en enstemmig Høyesterett fikk avslått krav om yrkesskadeerstatning etter hendelsen. Stikket begynte å klø, og dette førte til en infeksjon av streptokokk A og nyresvikt. Han ble innlagt på Rikshospitalet to dager etter stikket og lå to uker i respirator. Nå har han kronisk nyresvikt, nedsatt kraft i høyre arm og høyre bein, samt redusert følsomhet i høyre arm.

I en annen sak har Høyesterett behandlet et krav fra en ungdomsskolelærer som skadet kneet under dans i en musikktime. Hun fikk medhold i lagmannsretten, men staten anket. Læreren underviste i musikk vinteren 2007 da skaden skjedde. Hun underviste i dans og sto med ryggen til guttene i klassen. Da de ble urolige, snudde hun seg samtidig som hun instruerte i dans. Foten ble sittende fast mens hun vred seg rundt og falt i bakken. Hun fikk bruskskader i kneet og måtte senere opereres.

En annen arbeidstager fikk derimot nylig godkjent sitt krav av et flertall i Høyesterett. Ingeniøren var på jobbreise i Saudi-Arabia, spiste lunsj i Damman og ble matforgiftet. Kort tid etter fikk han leddsmerter, og han fikk diagnosen reaktiv artritt. Dette er leddbetennelser der man tror infeksjoner har utløst plagene.

 

 

Aftenposten.no

Relaterte saker