Trafikkofre vant mot staten - får endelig oppreisning

Hundrevis av trafikkskadede som aldri har fått erstatning av den de ble skadet av, vil nå få erstatningen utbetalt av staten. Dette gjelder også etterlatte etter trafikkdrepte.

Det er klart etter en Høyesterettsdom som avslutter mange års kamp.

26.11.2012

– Dette vil avslutte en lang prosess som veldig mange trafikkofre aldri er blitt ferdige med. De ble skadet mellom 1997 og 2000, men har ikke fått erstatningen de hadde krav på fordi norsk lov var feil, sier seniorrådgiver Per Oretorp i Personskadeforbundet.

EFTA-domstolen slo i 2008 fast at Norge brøt EØS-avtalens motorvogndirektiv. Den konkrete saken som advokat Tom Sørum førte for domstolen, gjaldt en kvinne som hadde mistet mann og to små barn i en bilulykke.

Sjåføren de kolliderte med var ruset og hadde ikke midler til å betale erstatningen hun personlig ble dømt til å betale. Dermed fikk ikke kvinnen som mistet hele sin familie, utbetalt erstatningsbeløpet fra ulykkessjåføren.

Forsikringen i Norge omfattet bare økonomisk tap, og ikke oppreisning for ikke-økonomisk tap og brøt derfor med EØS-avtalen. 1. juli 2009 ble norsk lov endret. I dag får trafikkskadde erstatning direkte fra forsikringsselskapet, som igjen krever det fra personen som forvoldte skadene.

 

Les hele artikkelen i VG her

Relaterte saker