15 års kamp for kvikksølverstatning endelig over for Gerd-Irene

Etter å ha pustet inn kvikksølvdamp som tannlegesekretær, er Gerd-Irene Lyse i dag svært helsemessig svekket. Etter en lang kamp får hun nå erstatning for yrkesskaden.

08.11.2018
FAKSIMILE: NRK Dagsrevyen 16.06 2018. Her er Gerd-Irene Lyse går til retten for erstatning etter yrkesskade

FAKSIMILE: NRK Dagsrevyen 16.06 2018. Her er Gerd-Irene Lyse med sin advokat, Anders Hauge.

Lyses sak var komplisert, både juridisk og medisinsk. Striden sto om 63-åringens plager skyldes kvikksølvpåvirkning eller ikke.

Nå får hun 1,5 millioner kroner i erstatning i tillegg til saksomkostningene etter at partene inngikk forlik før ankesaken i Gulating lagmannsrett.

– Jeg føler at 50 kilo er tatt bort fra skuldrene mine. Jeg er så uendelig glad for at dette er over nå, sier Lyse til NRK.

Utfallet av en runde i lagmannsretten kunne ha gått begge veier, og hun kunne ha risikert å sitte igjen med ingenting. Hun forteller at hun er lettet over å slippe nye rettsrunder neste år, med usikkerhet og våkenetter. Advokat og partner Anders Hauge i Advokatfirmaet Ness Lundin var Lyses prosessfullmektig.

– Gerd-Irene Lyse er sterkt svekket helsemessig og er svært lettet over å slippe videre prosess etter 15 år. Saken har vært en enorm påkjenning. Nå kan hun endelig legge den bak seg i visshet om at hun til slutt ble hørt, sier Hauge.

(Saken fortsetter under bildet)

FAKSIMILE: NRK Dagsrevyen 16.06 2018. Her er Gerd-Irene Lyse går til retten for erstatning etter yrkesskade

FAKSIMILE: NRK Dagsrevyen 16.06 2018. Her er Gerd-Irene Lyse med sin advokat, Anders Hauge, i Stavanger tingrett.

I juni ble Lyses sak behandlet i Stavanger tingrett. Hun fikk medhold på alle punkter og ble tilkjent drøyt kr 2 730 000 i yrkesskadeerstatning og 500 000 kroner i saksomkostninger i Stavanger tingrett. Men Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) anket saken.

Tingretten mente at hun ble så sterkt eksponert for kvikksølv i jobben at dette ga henne de varige helseskader.

Lyse ble ufør bare 49 år gammel. Tannlegeassistenten ble syk fordi hun daglig pustet inn farlig kvikksølvdamp på jobben etter å ha varmet opp kobberamalgam over åpen flamme.

I Brennpunkt-dokumentaren «Kvikksølvjentene» fra 2005 kom det frem at 10 000 norske tannlegesekretærer som jobbet med kvikksølv fra 1960 til 1990 ble utsatt for stor risiko. Lyse var en av hovedpersonene i dokumentaren. Nå er det endelig satt sluttstrek etter en langvarig kamp for erstatning.

Tidlig på 70-tallet jobbet kvinnen fra Jørpeland som tannlegesekretær. Etter få år merket hun store forandringer i kroppen. Balansen sviktet. I 2000 fikk hun påvist Parkinson.

(Saken fortsetter under bildet)

FAKSIMILE: NRK 16.06 2018 - Ger-Irene Lyse krever erstatning etter yrkesskade

FAKSIMILE: NRK 16.06 2018

Lyse ble innvilget 60 prosent uførepensjon i 2001, men siden erklært 100 prosent ufør i 2004. Hennes plager i dag er blant annet muskel- og skjelettplager, hodepine, balanseproblemer og konsentrasjonsproblemer. Gerd-Irene Lyse sier at hun vil bruke noe av erstatningen på å pleie plagene.

I likhet med alle arbeidstakere har Lyse rett til erstatning for skader og sykdommer som skyldes påvirkning i arbeid. Men Yrkesskadeforsikringsforeningen, som er ansvarlig i saken, avviste ansvar frem til forliket som ble inngått.

– Slike saker reiser vanskelige årsaksvurderinger. Slik sett er Lyses sak illustrerende; eksperter er uenige, og det er behov for omfattende utredning. Ofte står striden om plagene skyldes yrkespåvirkningen eller andre forhold. Det er gjerne også uklart hvilket forsikringsselskap som er ansvarlig i saker om yrkessykdom og utredningen kan ta svært lang tid, sier advokat Anders Hauge.

Les siste sak på nrk.no her.

Les mer om saken på nrk.no her.

Les NRKs artikkel om dommen her: nrk.no 10.07.2018

Se NRK Dagsrevyens innslag om Gerd Irene Lyses kamp her.

 


 

Vi er landets ledende advokatfirma innenfor erstatningsrett. Ta kontakt for en gratis samtale om din sak i dag. Vi vil alltid svare deg ærlig på om du har en god eller dårlig sak.

 


 

 

Relaterte saker