19-åring dømt etter slalåmpåkjørsel: Må betale 75 000 kroner til skadet jente

Skoleturen endte dramatisk: En tenåringsgutt lettet fra bakken over et heng og kjørte på en liten jente, som pådro seg en alvorlig personskade.

19.10.2018
Advokat og partner i Advokatfirmaet Ness Lundin, Tom Sørum, var bistandsadvokat for jenta som ble påkjørt i bakken. (Illustrasjonsfoto)
Advokat og partner i Advokatfirmaet Ness Lundin, Tom Sørum, var bistandsadvokat for jenta som ble påkjørt i bakken. (Illustrasjonsfoto)

Februar 2017 kom den da 17 år gamle gutten i høy fart over et heng i skibakken. Han så ikke jenta tidsnok til å stoppe. Jenta fikk  knust høyre lårben, brudd i kne og skinneben i ulykken. Siden ulykken har jenta blitt operert flere ganger. Det er foreløpig uklart om hun vil få varige mén av skadene hun ble påført.

Nå er hun tilkjent 75.000 kroner i oppreisning fra mannen som i dag er 19 år. Advokat og partner i Advokatfirmaet Ness Lundin, Tom Sørum, var bistandsadvokat for jenta.

–       Vi er glade for at rettens flertall mener at det foreligger grov uaktsomhet og grunnlag for oppreisning til jenta, sier advokat Tom Sørum.

Agder lagmannsrett dømte 19-åringen i tillegg til betinget fengsel i 18 dager, en straff hvor det ble tatt hensyn til hans unge alder og saksbehandlingstiden.

Uenige om fart og aktsomhet

Slalåmkjøreren ble først dømt i Nedre Telemark tingrett, men han anket saken. Den unge mannen erkjente seg ikke straffskyldig for forholdet. Han mener selv han ikke kjørte raskere enn han kunne håndtere, og påpeker at henget ikke var merket.

Da ulykken skjedde lettet han ufrivillig fra bakken da han kom over kanten, og så da jenta som sto stille under henget. Han klarte ikke å unngå et kraftig sammenstøt og ble selv skadet. Det er også usikkert om han får varige mén.

Et sentralt stridstema var hvorvidt slalåmkjøreren kjørte uforsvarlig fort eller ikke. To sentrale vitner og en sakkyndig vurderte alle at farten var altfor høy. Kameraten som kjørte sammen med ham, mente derimot at de hadde god kontroll på kjøringen.

Flertallet ikke i tvil

Lagmannsrettens mindretall var ikke overbevist om at tiltalte var uaktsom. De mener at det er stor usikkerhet knyttet til hvor høy fart han hadde, og påpeker at det kan ha vært spesielle forhold ved hengkanten som gjorde at han lettet fra bakken.

Flertallet i lagmannsretten slo imidlertid fast at slalåmkjøreren var grovt uaktsom da han ikke la inn i beregningen at det kunne være noen nedenfor henget, og at han ikke kjente traseen godt nok til å holde høy fart. Rettens flertall var ikke i tvil om at det var denne kjøringen som forårsaket personskaden.

 

 

Har du blitt skadet, og lurer på om du har krav på erstatning?


 

Ta gjerne kontakt for en gratis samtale om din sak!
Ring oss på 23 29 90 00 eller kontakt oss via vårt kontaktskjema.

 


 

 

Relaterte saker

  • Må man betale skatt av erstatning etter en personskade?

  • Får erstatning etter at håndballmål veltet